Mogelijke hinder bij heiwerken Nieuw Zuid

In het kader van de renovatie van de Scheldekaaien wordt aanstaande dinsdag 31 mei en woensdag 1 juni de oude kaaimuur in de zone Nieuw Zuid op de Antwerpse Ledeganckkaai vernieuwd. In voorbereiding op de latere heiwerken worden gedurende deze week alvast enkele palen geheid. Waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) verwacht daardoor trillings- en geluidshinder in de omgeving van de werfzone Nieuw Zuid.

Na de afbraak van de oude kaaimuur in Nieuw Zuid volgt nu de opbouw van een compleet nieuwe constructie, een stalen combiwand die naar het uitzicht van de historische kaaimuur wordt afgewerkt. 

Trillings- en geluidhinder
De combiwand bestaat uit een stalen geraamte van 36 buispalen en 35 damplanken – alles bij mekaar goed voor ruim 3.000 ton staal − die met speciaal materieel  in de ondergrond van Boomse klei worden ingebracht. Deze werken zullen pas ten vroegste in juli starten, maar in de bouwkuip worden op voorhand al enkele palen ingebracht. Dat gebeurt deze week, op dinsdag 31 mei en woensdag 1 juni.

De aannemer gaat hiervoor aan de slag met een trilblok en mogelijk ook een heihamer. Er zal geen gebruik gemaakt worden van explosieven. De werken zullen plaatsvinden tussen 6.30 uur ’s ochtends en 20.30 uur ’s avonds. De geluidshinder draagt gemiddeld een kilometer ver, maar kan afhankelijk van de wind ook verder gehoord worden. W&Z laat de trillingen continu opvolgen aan de hand van een seismograaf.

Renovatie Scheldekaaien
De renovatie van de Antwerpse Scheldekaaien maakt deel uit van het Sigmaplan, dat de omgeving van de Schelde beter beschermt tegen overstromingen. Over een afstand van 7 kilometer krijgen de kaaien een make-over. Achtereenvolgens wordt de oude kaaimuur vernieuwd, wordt er een nieuwe waterkering aangebracht en krijgen de kaaien een aantrekkelijke, nieuwe inrichting. Deze laatste stap wordt gerealiseerd door de stad Antwerpen.  

Van de zeven zones die met het Scheldekaaienproject worden aangepakt, was Nieuw Zuid de meest dringende, omdat de kaaimuur er erg onstabiel was. W&Z besliste om de bestaande kaaimuur volledig te slopen en te vervangen door een nieuwe constructie. Eind februari brak de aannemer THV Scheldekaaien de kaaimuur af in een eerste deelzone van Nieuw-Zuid. Op die plaats start de aannemer binnenkort met de constructie van de nieuwe muur.

Timing heiwerken
De grootschalige heiwerken aan de voorwand starten pas deze zomer.  Zodra daar meer duidelijkheid over is, zal W&Z de omwonenden en de pers hiervan tijdig op de hoogte brengen.

Tijdens de werken staat op de Ledeganckkaai een infokeet. Daar valt alles te ontdekken over de Scheldekaaien, het Sigmaplan en de werken zelf, met speciale aandacht voor de zones waar W&Z op dat moment aan de slag is. De infokeet is elke derde woensdag van de maand open voor bezoekers, telkens van 12 tot 20 uur. De eerstvolgende openingsdata zijn 15 juni en 20 juli.


Op www.sigmaplan.be vindt u de laatste nieuws- en bewonersbrieven. U kunt de voortgang van de werken ook volgen op Twitter.