Dit doe je als jurist vastgoeddossiers bij AG Vespa

Twee medewerkers van AG Vespa bij de brievenbus aan de voordeur.
Mieke met collega Sofie bij de brievenbus waarin we de biedingen op sommige van onze projecten ontvangen.
rechts van tekst
content

Onze afdeling vastgoed werft een jurist vastgoeddossiers aan. Collega en teamcoach Mieke Van Put oefent deze job al 6 jaar uit en ontvangt de nieuwe collega met open armen.

Mieke, wat doet jullie team?

"We hebben bij AG Vespa een omvangrijk vastgoedpatrimonium dat we beheren. Daarvoor sluiten we allerlei soorten contracten af. Om dat te realiseren gaan we eerst op zoek naar een goede invulling en geschikte kandidaten. Dat kan over zowel een maatschappelijke als een commerciële invulling gaan. Die invulling bepalen we samen met de andere afdelingen zoals stads- of bouwprojecten. We omschrijven de voorwaarden waaraan de huurders, kopers, erfpachters of concessiehouders moeten voldoen en evalueren de voorstellen die ze indienen. Eens we een geschikte kandidaat hebben, sluiten we niet enkel de overeenkomst af, we onderhouden ook nadien de relatie. Waar nodig wijzen we hen op hun verantwoordelijkheden, maar net zo goed lossen we problemen voor hen op. Daarvoor hebben we bijvoorbeeld overleg met onze afdeling onderhoud. We beheren onze dossiers van A tot Z, maar in het team helpen we elkaar uiteraard verder. Ieder heeft zo zijn expertise: handelshuren, woninghuren, erfpachtrechten, tijdelijke terbeschikkingstellingen, enzovoort. Je kan altijd wel bij iemand terecht voor advies."

Over wat voor projecten gaat het dan?

"Daarin zit een enorme diversiteit. Ons patrimonium bevat woningen, loodsen, gronden, kastelen, pastorijen, ligplaatsen voor woonboten, jachthavens, monumenten als de Bourlaschouwburg en het stadhuis, maar net zo goed tijdelijke invullingen die als trekpleister dienen voor projecten die nog in ontwikkeling zijn en nog zoveel meer. Een verscheidenheid die je moeilijk ergens anders gaat vinden. Echt vaak parels van projecten. Dat maakt deze job zo bijzonder."

De Oranjerie in het Harmoniepark.
"Van een vervallen ongebruikt gebouw naar een knappe ontbijt-, lunch-, en aperozaak. Fijn als je zo’n gebouw terug kan geven aan de inwoners van deze stad."
links naast tekst
content

Kan je een concreet voorbeeld geven?

"De oranjerie naast de Harmoniezaal is een van onze recente projecten. Dat historisch pand gaven we een nieuwe bestemming. In dit geval een horecazaak en dus een commerciële invulling, maar ook met meerwaarde voor het Harmoniepark en voor de buurt. Het ging van een vervallen ongebruikt gebouw naar een knappe ontbijt-, lunch-, en aperozaak. Om dat te verwezenlijken hebben we contact met stadsdiensten als monumentenzorg en stedenbouw, met onze eigen afdeling bouwprojecten en uiteindelijk ook met onze communicatiedienst en natuurlijk met de kandidaat-uitbaters. Dat traject maakt de job bijzonder. Niet altijd gemakkelijk. Maar zo fijn als je alle neuzen in dezelfde richting krijgt en zo’n gebouw uiteindelijk terug kan geven aan de inwoners van deze stad."

"Een ander voorbeeld waar ik naar uitkijk, is de Stuivenbergsite. Als het ziekenhuis daar vertrekt, ontwikkelen we daar een nieuwe stadsbuurt met diverse invullingen zoals wonen en werken, maar ook openbare diensten en openbaar groen. Heel boeiend vind ik zelf."

Werkruimte met bureau in het gebouw van AG Vespa.
"Bij AG Vespa combineer je kantoorwerk met thuiswerk en zit je zeker niet altijd op je stoel."
rechts van tekst
content

Is dit een ‘bureaujob’?

"Je plakt hier zeker niet op je stoel! Om voeling met je project te krijgen en te houden, moet je regelmatig ter plaatse gaan. Zowel in de voorbereiding van een dossier als in de nazorg. Je hebt bovendien ook veel contact en overleg met externe partijen in deze job. Al werk je wel in een overheidsorganisatie, wat wil zeggen dat er regels zijn over hoe we iets in de markt plaatsen, met bijvoorbeeld open oproepen of biedingen onder gesloten omslag. Je hebt dus zowel met overheid als met privé-organisaties te maken. Bovendien kan je zowel thuis als op kantoor werken."

Wat verwacht je van het nieuwe teamlid?

"Het moet natuurlijk iemand zijn met een stevige dosis juridische kennis. Maar ik hoop ook iemand die pragmatisch is en creatief kan nadenken. Iemand die voor het grote geheel ijvert van wat we hier als bedrijf elke dag opnieuw proberen neer te zetten: deze stad nog beter maken."

Waarom bij ons solliciteren en niet elders?

"Je kan hier je job voor een groot deel zelf maken. Je krijgt veel verantwoordelijkheid, maar ook veel vrijheid. Samen met de enorme diversiteit aan hele mooie projecten, maakt dit dat je hier kansen krijgt die je nergens anders zal vinden."

Interesse? Solliciteren kan tot en met 19 september 2021. Bekijk hier de vacature jurist vastgoeddossiers.