fbpx AG VESPA | Maritiem Museum

Maritiem Museum

Tijdlijn
Juni 2018
Bekendmaking laureaat

Atelier Kempe Thill architects and planners wordt bekendgemaakt als architect van het nieuwe Maritiem Museum.

Toekomstbeeld Maritiem Museum © Atelier Kempe Thill architects and planners
Oktober 2017
Start ontwerpwedstrijd

De ontwerpwedstrijd voor het Maritiem Museum start via een open oproep.

Over
info left

Een nieuw museum voor maritiem erfgoed op de Droogdokkensite

De stad heeft een grote en gevarieerde collectie maritiem erfgoed. Ze wil dat erfgoed aan het grote publiek presenteren op de Droogdokkensite in het noorden van Antwerpen, en plant daarom een nieuw Maritiem Museum. Atelier Kempe Thill architects and planners zal het nieuwe museum ontwerpen.

Waarom dit project?

De Droogdokkensite, met haar 9 beschermde droogdokken, is een afgesloten gebied op het Droogdokkeneiland. De site werd in gebruik genomen door het Algemeen Werkhuis Noord (kortweg AWN), een afdeling binnen het Havenbedrijf die instaat voor het onderhoud, de renovatie en herstellingen van sleepboten, baggertuigen, vlotkranen, ... Begin 2018 is AWN echter meer noordelijk de haven in verhuisd, en is de hele Droogdokkensite door het Havenbedrijf overgedragen aan de stad Antwerpen. Het is de ambitie om de site te ontwikkelen tot een bijzonder nieuw stadsdeel: een plek waar waardevol maritiem en industrieel erfgoed wordt tentoongesteld, maar waar ook, net als in het verleden, mensen werken, ondernemen en beleven.

Het nieuwe Maritiem Museum zal binnen die bijzondere site functioneren als uitvalsbasis voor bezoekers en als coördinatiecentrum voor de verschillende activiteiten en werkzaamheden van de uiteenlopende gebruikers.

Wat gebeurt er?

Het nieuwe museumgebouw zal worden opgericht op de Droogdokkensite tussen de droogdokken 1 en 4, op de plaats van de vroegere kantoren en werkplaatsen van AWN. Het wordt een combinatie van renovatie, restauratie en nieuwbouw, waarbij respect voor het bijzondere karakter van de unieke industriële site centraal staat.

In het nieuwe museum zal een selectie tentoongesteld worden uit de omvangrijke maritieme collectie die de stad ter beschikking heeft, waaronder de maritieme 'buitencollectie', de schepen die momenteel opgesteld zijn in het Maritiem Park aan de Scheldekaaien. Ook de Doelse Kogge die in 2000 werd gevonden bij de graafwerken voor het Deurganckdok zal er een plaats krijgen. Die Kogge is een archeologisch topstuk.

Het nieuwe museum huisvest naast tentoonstellingsruimtes en kantoorruimtes ook ateliers: varend erfgoed vraagt om permanent en intensief onderhoud, waarvoor de nodige werkplaatsen moeten worden voorzien.

Volwaardig museumcomplex

In oktober 2017 is de ontwerpwedstrijd Maritiem Museum gestart via een open oproep. In juni 2018 is bekendgemaakt dat Atelier Kempe Thill architects and planners het nieuwe museum zal ontwerpen.

Het ontwerp is gedurfd en ambitieus. Zo komt de ingang van het museum tussen de werkplaatsen en de ateliers van de droogdokken te liggen, om aan te geven dat zij de kern zijn van het nieuwe museum. De nieuwbouw zal aan de buitenzijde ingetogen en sober ogen, maar binnenin zal het geheel volop ruimtelijkheid uitstralen. Het resultaat is een volwaardig museumcomplex dat ervaring en leesbaarheid voor de bezoeker centraal stelt. Tegelijk is rekening gehouden met de exploitatie en het beheer van het gebouw.

Wie werkt eraan mee?

AG VESPA coördineert het ontwerp en de bouw van het Maritiem Museum. Atelier Kempe Thill architects and planners zal het nieuwe museum ontwerpen.

Het Maritiem Museum wordt ingevuld vanuit het MAS voor wat betreft museumconcept, programmatie en publiekswerking en beheer van de collectie maritiem erfgoed. De programmatie op de site start geleidelijk vanaf de overdracht van de site, nog voor het nieuwe museumgebouw is gerealiseerd.

Het Maritiem Museum wordt een breed museum met een divers cultureel, maritiem en sociaal-economisch programma. Voor onderhoud en herstelling van houten en metalen vaartuigen uit de eigen collectie sluit het museum structurele partnerschappen, bijvoorbeeld met organisaties uit de sociale economie. Die vaste partners worden ook gehuisvest op de site: de ateliers en voorzieningen worden gedeeld, voor de administratieve functies van de partnerorganisaties worden verhuurbare kantoorunits voorzien. Ook de dienst Stadshaven zal mee in het museumgebouw gehuisvest worden.

info right
info-right-fields
Rol AG VESPA
Partners
stad Antwerpen
Architect

Atelier Kempe Thill architects and planners

Projectkost

Wedstrijdfase: 248.000 euro incl. btw

Adres
Droogdokkenweg 4
2030 Antwerpen
Status
In realisatie

Gerelateerd

Red Star Line Museum © Frederik Beyens
Project

Red Star Line Museum

Publieke gebouwen

De bestaande gebouwen van rederij Red Star Line zijn gerestaureerd en heringevuld als het Red Star Line Museum. Het museum gaat over de miljoenen landverhuizers die de oversteek waagden van Europa naar de Verenigde Staten en Canada.

De Belvédère in het Droogdokkenpark © Bart Gosselin
Project

Droogdokkeneiland

Openbaar domein, Stadsontwikkeling

Het Droogdokkeneiland is een van de zeven deelgebieden van de Scheldekaaien. Het gebied bevindt zich in het noorden van de stad, op het Eilandje. Op die locatie komt een nieuw park: het Droogdokkenpark.