Kandidaat voor herbestemming van 'de Peperbus'

Vandaag vond een persmoment plaats om de kandidaat voor de herbestemming van de Sint-Jan-Evangelistkerk in Borgerhout, beter gekend als 'de Peperbus', voor te stellen. AG VESPA organiseerde, in opdracht van de kerkfabriek, een open oproep voor een erfpacht met specifieke randvoorwaarden.

Kandidaat-erfpachters moesten uiterlijk op 6 februari 2018 een financieel voorstel en een projectvoorstel indienen met volgende uitgangspunten voor de herbestemming: het moet uitgaan van het behoud en de renovatie van het monument, het moet financieel zelfbedruipend zijn en het moet een maatschappelijke meerwaarde creëren.

De beoordelingscommissie adviseerde de kerkraad om de hoogst gerangschikte kandidaat, UNIZO Antwerpen, te selecteren. UNIZO krijgt nu een onderzoeksperiode van een 6-tal maanden zodat ze hun dossier kunnen afstemmen met de betrokken diensten zoals stedenbouwkundige vergunningen, Onroerend Erfgoed, … Daarna krijgt UNIZO de kerk gedurende 49 jaar in erfpacht en staat ze in voor de restauratie, renovatie en herbestemming van de kerk.

De ondernemersorganisatie verhuist er, na de restauratie en herinrichting van het gebouw, haar kantoren naartoe. Tegelijkertijd heeft ze de ambitie om er met een zogenaamde UNIZONE een nieuw ondernemersproject neer te zetten. Voor de invulling lieten ze zich inspireren door sprekende buitenlandse voorbeelden zoals Station F in Parijs, Rockstart in Amsterdam, Space 10 in Kopenhagen en Blue City in Rotterdam.

Meer info lees je op de website van UNIZO.

Gerelateerd

Winnend ontwerp Sint-Jan-Evangelistkerk © FVWW architecten en Origin
Project

Sint-Jan-Evangelistkerk

Publieke gebouwen

In opdracht van de stad en het bisdom Antwerpen en op vraag van de plaatselijke kerkraad gaan we op zoek naar een kandidaat voor een nieuwe bestemming voor ‘de Peperbus’ in Borgerhout.