HUB en Origin gekozen als ontwerpteam voor de Smaakhaven

Toekomstbeeld de Smaakhaven in het gerestaureerde en gerenoveerde Loodswezen
Toekomstbeeld de Smaakhaven in het gerestaureerde en gerenoveerde Loodswezen © Filippo Bolognese voor HUB Architecture & Urbanism
rechts van tekst
content

Toerisme Vlaanderen, Stad Antwerpen en AG Vespa wijzen de renovatie en herbestemming van het Loodswezen en de Boeienloods in Antwerpen toe aan HUB en Origin.

De Smaakhaven wordt het culinair belevingscentrum van Vlaanderen

In deze unieke trefplaats voor chefs, makers, ondernemers en foodies worden tradities bewaard en innovaties gecreëerd. In o.a. workshops, proeverijen, expo's, aan een gastentafel, in een bar en shop proeven bezoekers uit binnen- en buitenland van het Vlaams vakmanschap, terwijl ze de verhalen zelf mee op smaak brengen. Hier krijgt alles wat Vlaanderen culinair te bieden heeft, het podium dat het verdient.

Het ontwerpteam dat zal instaan voor de renovatie en herbestemming van het Loodswezen en de Boeienloods bestaat uit HUB en Origin. In hun voorstel bewijst het team de integratie van architectuur, stabiliteit en technieken zeer goed te beheersen. Dit zijn cruciale kwaliteiten bij de herbestemming van een iconische erfgoedsite als het Loodswezen en de Boeienloods. Bovendien bewijzen de referenties van dit team dat het erin slaagt nieuwe elementen in te passen met respect voor de historische laag van een gebouw.

Diep begrip van historische gelaagdheid

HUB en Origin vullen elkaar mooi aan en werkten eerder al samen aan andere renovatieprojecten in de stad. HUB Architecten is een bureau voor architectuur en stadsontwerp. Origin Architecture & Engineering legt zich dan weer toe op het herwaarderen van historisch waardevolle gebouwen en sites. Zij vormen een interdisciplinair team van architecten, ingenieurs en historici met een passie voor erfgoed. Samen werkten ze al aan de renovaties van zowel het stadhuis als het oud gerechtshof in Antwerpen.

Bruisende plek 

Het Loodswezengebouw werd plechtig ingehuldigd op 14 juli 1895. Na 3 jaar intensief bouwen verrees op de Zeeuwse Korenmarkt het iconisch gebouw dat vandaag mee de skyline van Antwerpen bepaalt. De herinrichting van de Scheldekaaien en de renovatie en herbestemming van het Loodswezen en de Boeienloods, zullen deze plek nieuw leven inblazen. 

Gerelateerd

Luchtfoto Loodswezensite
Project

Smaakhaven

Publieke gebouwen

Het Loodswezengebouw en de Boeienloods worden gerestaureerd en herbestemd tot een Vlaams Culinair Centrum, de Smaakhaven.