Login of Registreer en krijg snel en eenvoudig toegang tot onze prijsaanvragen, aanbestedingen en marktverkenningen.

Voorontwerp DMT-architecten
Museum Smidt Van Gelder
Museum Smidt Van Gelder
Museum Smidt Van Gelder
Museum Smidt Van Gelder
Museum Smidt Van Gelder
Museum Smidt Van Gelder
Museum Smidt Van Gelder

Restauratie, renovatie en herbestemming Belgiëlei 91

Beschrijving

Er wordt gewerkt aan een nieuwe bestemming voor het voormalige 'Hotel Thijs' uit 1905, één van de meest luxueuze meesterwoningen uit de Belle Epoque. 

Het gebouw werd in 1937 aangekocht door Pieter Smidt van Gelder. Hij bracht hier zijn immense kunstverzameling en eigen woonst onder. In 1949 zijn het gebouw en de collectie aan de stad Antwerpen geschonken en werd het gebouw omgevormd tot een stedelijk museum. Momenteel staat het pand al enige tijd leeg.

Sinds 2010 behoort het gebouw tot het Financieel Patrimonium van AG VESPA. Een herbestemmingsstudie is opgemaakt en na een offertevraag is DMT architecten aangesteld voor de restauratie en renovatie van het pand en de tuin.

DMT architecten stelde een beheersplan op en werkte een voorontwerp uit, waarbij het herstel van de erfgoedwaarden van het beschermde gebouw en tuin centraal staat.  Hierbij wordt ingezet op het behoud van de historische beeldwaarde en het herstellen van de oorspronkelijke grandeur en uitstraling.  De ruimtelijke indeling van het pand wordt daarbij behouden, met name het continuüm van de monumentale inkomhal, de traphal met bordessen, de ontvangsthal op de hoofdverdieping en de trap naar de tweede verdieping. Rond deze kern vind je grote pronksalons.

Naast de zorg voor de historische elementen is het belangrijk dat het pand terug een kwalitatieve invulling krijgt.  Door een polyvalente en flexibele benadering van het gebouw, blijven vele opties voor herbestemming mogelijk.  Zo verbetert het installeren van twee liften de toegankelijkheid en het gebruik van het gebouw.  Meteen zullen ook de noodzakelijke aanpassingen inzake stabiliteit, brandveiligheid en gebruikscomfort worden uitgevoerd.

Status
in voorbereiding - renovatie eigen gebouwen - Antwerpen (2018)
Architect

DMT architecten

 

Adres

Belgiëlei 91

2018 Antwerpen