Login of Registreer en krijg snel en eenvoudig toegang tot onze prijsaanvragen, aanbestedingen en marktverkenningen.

Oudaan - bestaande toestand
Inkom Oudaan - bestaande toestand
Voorgevel Oudaan - bestaande toestand
Zijgevel Oudaan - bestaande toestand
Inkomhal Oudaan
Panoramazaal Oudaan
Doucheruimte Oudaan
Kleedruimte Oudaan
Trappenhal Oudaan

Oudaan

Beschrijving

De Oudaan is een politiekantoor en administratief centrum in het hart van Antwerpen. Naast de Onze-Lieve-Vrouw-Kathedraal en de Boerentoren heeft het gebouw een centrale positie in de skyline van de stad.

Het gebouw is ontworpen door de architecten Renaat Braem, Jul De Roover en Maxime Wynants. In 1958 is de eerste steen gelegd van wat een groot administratief gebouw voor de stadsdiensten moest worden. Dat complex is echter nooit volledig gerealiseerd, het bleef bij de bouw van 1 toren. Het gebouw werd gerealiseerd tussen 1958 en 1966 en is al sinds dag 1 in gebruik door de lokale politie Antwerpen.

De bekende politietoren is aan dringende veiligheidswerken toe, onder andere omwille van betonrot. Daarom worden, met eerbied voor het beschermde gebouw, volgende werken uitgevoerd:

- de buitenschil: de restauratie van alle betonnen en natuurstenen gevelelementen, het vernieuwen van de bliksemafleiding en het dak

- het interieur met betrekking tot evacuatie: het aanpassen van trappenhallen, het vernieuwen of aanbrengen van nood-en veiligheidsverlichting, verlichte pictogrammen, signalisatie en evacuatieplannen

- het interieur met betrekking tot brandveiligheid: het vernieuwen en plaatsen van de branddeuren, branddrukknoppen, sirenes, en blusmiddelen

AG VESPA heeft in september 2016 de Oudaan 5 verkocht. Samen met het gebouw, dat een totale vloeroppervlakte van 13.247 m² heeft, werd ook het recht van erfpacht op 51 autostaanplaatsen in een ondergrondse parkeergarage verkocht. De verkoop gebeurde met biedingen onder gesloten omslag.

De Oudaan blijft nog een paar jaar een politiekantoor en krijgt een nieuwe bestemming van zodra de politie verhuisd is. Wat die nieuwe bestemming precies inhoudt, is nog niet geweten maar AG VESPA heeft met de verkoop een ambitieuze herbestemming van de Oudaan als doel. De renovatie en oplevering van het gebouw is contractueel vastgelegd op 3 jaar na de verhuis van de politie. 

Status
in realisatie - publieke gebouwen - Antwerpen (2000)
Partners

Lokale Politie Antwerpen

Uitvoerders

Renotec

Architect

Origin Architecture & Engineering

Adres

Oudaan 5
2000 Antwerpen

Projectkost

5.980.000 euro incl. btw