Login of Registreer en krijg snel en eenvoudig toegang tot onze prijsaanvragen, aanbestedingen en marktverkenningen.

luchtbeeld_copyright Patrick Hendrickx
detail Chiquitabuilding_copyright Cores development

Eilandje- Friendshipsite

Beschrijving

De Friendshipsite op het Eilandje is het gebied tussen de Londen-Amsterdamstraat, St-Laureiskaai, Rijnkaai en Bataviastraat. Het is gekenmerkt door een markant gebouw, beter gekend als de Chiquitabuilding. De site wordt herontwikkeld voor woningen met een ondergrondse parking. Het huidige Total servicestation wordt verplaatst en mee geïntegreerd in het architectonische project.

Waarom dit project?

De Friendshipsite is gelegen op een belangrijke zichtlocatie in de stad tussen de Scheldekaaien, de binnenstad en het Eilandje. CORES DEVELOPMENT en AG VESPA hebben beiden de ambitie om voor deze strategische locatie in de stad een kwaliteitsvol, financieel haalbaar en geïntegreerd stadsproject met woningen te voorzien.

Wat gebeurt er?

AG VESPA en CORES  DEVELOPMENT bundelen de krachten en voegen  2 sites, gelegen tussen de Londen-Amsterdamstraat, St-Laureiskaai, Rijnkaai en Bataviastraat, samen om er een samenhangende en kwaliteitsvolle totaalontwikkeling mogelijk te maken.

Het huidige Friendship gebouw, in de volksmond de Chiquitabuilding, wordt gesloopt. En het Total tankstation wordt verplaatst zodat het integraal deel uitmaakt van het bouwblok. Het huidige RUP wordt onderzocht en indien nodig gewijzigd. Het woonprogramma bestaat uit een divers woonaanbod waarbij AG VESPA inzet op het realiseren van gezinsvriendelijke wooneenheden. Het wordt verder aangevuld met een levendige en aantrekkelijke stedelijke plint met integratie van een Total servicestation en een ondergrondse parking.

Eind november 2017 lanceerde CORES DEVELOPMENT een oproep tot het aanstellen van een stadsontwerper-architect voor de ontwikkeling van de site. Er wordt gezocht naar een ontwerper met een (inter)nationale uitstraling, die de opdracht tot een goed eind kan brengen. Naast het stedenbouwkundige luik staat de ontwerper ook in voor een architectonisch boeiend gebouw en een visie over hedendaags wonen op een stedelijke toplocatie. Na de selectie van een aantal geschikte kandidaten, volgt een ontwerpwedstrijd. Op basis hiervan wordt midden 2018 een definitieve ontwerper aangesteld.

Wie werkt eraan mee?

Het project komt tot stand door middel van een samenwerking tussen CORES DEVELOPMENT, Total en AG VESPA. Samen sturen zij het proces, in samenwerking met de stadsbouwmeester die instaat voor de kwaliteitsbewaking en in samenwerking met verschillende stadsdiensten zoals mobiliteit, stedenbouwkundige vergunningen en andere.

Status
Stadsproject - in voorbereiding
Partners

Cores development