fbpx AG VESPA | Campus Hardenvoort

Campus Hardenvoort

Over
info left

Waarom dit project?

AG VESPA bouwt heel wat publieke gebouwen voor de stad Antwerpen: scholen, politiekantoren, kinderdagverblijven, musea, … Duurzaamheid en sterke architectuur staan centraal.

Op 1 september 2015 opende het Stedelijk Onderwijs Campus Hardenvoort, vlak bij Park Spoor Noord. De campus huisvest een grote kleuterschool en lagere school (het Groene Eilandje) en een volledig nieuwe middelbare school (Stedelijk Lyceum Hardenvoort). De school zorgt voor een capaciteitsuitbreiding van 335 plaatsen waarbij kinderen van 2,5 tot 18 jaar kunnen schoollopen.

Wat gebeurt er?

Architecten BURO II & ARCHI+I boden een innovatieve oplossing voor de beperkte bouwoppervlakte. Ze plaatsten de 3 scholen samen in 1 gebouw maar geven ze vorm in 3 afzonderlijke en duidelijk herkenbare bouwvolumes, die de grote stappen in de ontwikkeling van een kind weergeven.

De kleuterschool bevindt zich op het gelijkvloers in een gesloten, veilige en geborgen vorm. Het middelbaar zit in een toren die zich op de stad en de wereld richt. Ook de speelplaatsen bevinden zich op verschillende niveaus. Een kind groeit letterlijk op in het gebouw.

Het gebouw heeft 2 gezichten: een stedelijke zijde met de hogere bouwvolumes en de toren en een ‘zachte’ parkzijde met de verschillende niveaus. Zo maakt het gebouw de perfecte overgang tussen het park en de straatzijde aan Hardenvoort en sluit het aan op het Opleidingsgebouw.

Campus Hardenvoort is een van de eerste scholen die volgens de passiefhuisstandaard is gebouwd: dikkere isolatie, doorgedreven aandacht voor luchtdichtheid, zonwering, een ventilatiesysteem met warmterecuperatie en passief buitenschrijnwerk met drievoudige beglazing. Dat alles zorgt voor een veel lagere energiefactuur.

Tags
info right
info-right-fields
Rol AG VESPA
Partners
Stedelijk Onderwijs Antwerpen
Architect

BURO II & ARCHI+I

Aannemer

Van Laere Algemene Aannemingen

Subsidies

AGION

Projectkost

18.160.000 euro incl. btw

Adres
Hardenvoort 41
2060 Antwerpen
Status
Gerealiseerd

Gerelateerd

Stedelijk Lyceum Topsport © AG VESPA - Bart Gosselin
Project

Stedelijk Lyceum Topsport

Publieke gebouwen

Het Stedelijk Lyceum Topsport is een passiefschool met uitgebreide sportinfrastructuur centraal in Fort VI in Wilrijk.

Voorontwerp Stedelijk Lyceum Deurne - Lakbors © Korteknie Stuhlmacher Architecten
Project

Stedelijk Lyceum Deurne - Lakbors

Publieke gebouwen

AG VESPA bouwt een nieuwe school voor secundair onderwijs in Deurne: het Stedelijk Lyceum Deurne - Lakbors.