Ontwerp Droogdokkenpark
Onze Kaaien
Menu

Kaaimuur Nieuw Zuid: nieuwe heiwerken van start vanaf 7 november

Vanaf maandag 7 november 2016 start Waterwegen en Zeekanaal NV met een nieuwe fase van de werken aan de kaaimuur in Antwerpen. In de zone Nieuw Zuid wordt de onstabiele historische kaaimuur stap voor stap vervangen door een nieuwe, veilige muur. In de eerste deelzone is de afwerking in zicht. In de twee aangrenzende zones begint de eerste fase van het vervangen van de oude kaaimuur: het heien van de stalen achterwand van de bouwput.

 Over een lengte van 7 kilometer legt de stad Antwerpen samen met Vlaams waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) nieuwe kaaien aan langs de Schelde. Die zullen de omwonenden beter beschermen tegen overstromingen. De stad zal de kaaien ook transformeren tot een aangename en mooie plek, waar de Antwerpenaars kunnen komen ontspannen. Het project is ingedeeld in zeven zones. Nieuw Zuid is er een van en bestaat zelf uit vijf deelzones.

Bolders en blauwe steen

In deelzone 1 van Nieuw Zuid werd de oude, instabiele kaaimuur dit voorjaar afgebroken. Tijdens de zomer bouwde W&Z het geraamte van de nieuwe kaaimuur. Daarvoor werden 36 buispalen en 35 damplanken in de grond gestampt of geheid. Ongeveer 40 meter landinwaarts van de kaaimuur brachten we eerder al een wand aan, opgetrokken uit damplanken. Die damwand beschermde de bouwput tijdens de werken aan de eigenlijke muur.

Laag per laag vullen we nu de bouwput van wel 5000 vierkante meter op. We werken de nieuwe kaaimuur in zone 1 af in de eerste helft van 2017. Dan krijgt hij zijn historische uitzicht terug, compleet met bolders en de typische blauwe steen.

Lawaaierig karwei

Vanaf maandag 7 november starten de vernieuwingswerken in zone 2 en 4, aan weerszijden van zone 1. Dat is iets vroeger dan gepland. De werken beginnen met het heien van damplanken en buispalen voor de stalen achterwand van de bouwput, zoals in zone 1 ook gebeurd is. De oude kaaimuur aan de Schelde vormt aanvankelijk nog de voorwand van de put, 40 meter van de achterwand. Later ruimt hij plaats voor een stalen constructie: het geraamte van de nieuwe kaaimuur.

Het heien van de damwand brengt geluids- en trillingshinder met zich mee. Je hoort het geluid gemiddeld tot een kilometer ver, maar de wind kan het nog verder dragen. Aannemer THV Scheldekaaien laat de trillingen opvolgen met een seismograaf.

De heiwerken duren zo’n elf weken, tot eind januari. De aannemer werkt op weekdagen van 6.30 tot 20.30 uur, maar niet in het weekend of op feestdagen.

Volg het nieuws op de voet

Zolang de werken duren, staat op de Ledeganckkaai een infokeet die je elke derde woensdag van de maand van 12 tot 20 uur kunt bezoeken. Je vindt er alle mogelijke info over de Scheldekaaien, het Sigmaplan en de werken zelf, met speciale aandacht voor de stand van zaken in de zones waar W&Z op dat moment aan de slag is.

Je kunt de planning van de werken ook volgen via de nieuwsberichten op www.sigmaplan.be en op de Twitterpagina van W&Z.

Een schematisch overzicht van de werken in de zone Nieuw Zuid vind je hieronder.

 

Voor meer informatie:

Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z)

Afdeling Zeeschelde

Sarah Verhaegen

Communicatieverantwoordelijke

sarah.verhaegen@wenz.be

03 224 67 38

0498 81 91 74

Anna Bijnsgebouw

Lange Kievitstraat 111-113, bus 44

2018 Antwerpen

 

www.sigmaplan.be 

 

Aannemer THV Scheldekaaien

Jeroen Van den Bossche

03 237 12 99

thvscheldekaaien@proximus.be

 

Waterwegen en zeekanaal

Gerelateerd nieuws

Geraamte nieuwe kaaimuur (combinatie buispalen en damplanken), ongeveer halfweg,
Persbericht: Heiwerken Nieuw Zuid succesvol afgerond

Vandaag, anderhalve week eerder dan voorzien, zijn de heiwerken op de werf Nieuw Zuid van het Antwerpse Scheldekaaienproject voltooid. Sinds begin juli werd daar het geraamte van een...

Nieuwsbrief Onze kaaien