Toekomstbeeld Scheldekaaien ter hoogte van Nieuw Zuid
Onze Kaaien
Menu

Nieuw Zuid

Wonen, werken en ontmoeten langs de Schelde

In deze nieuwe groene, duurzame wijk van aan de Schelde tot de Konijnenwei wordt het heerlijk wonen. Maar Nieuw Zuid wordt ook een stukje stad waar iedereen straks graag heen wil om te winkelen, te werken en te ontspannen. Naast woningen maakt de wijk ook plaats voor scholen, kinderdagverblijven, kantoren, winkels en horecagelegenheden.

Een grootstedelijk park op ‘t Zuid

In Nieuw Zuid woont u niet bij het park, maar in het park. De groene binnenruimtes vormen de basis van waar straten, erven en paden vertrekken. Doorheen de wijk is er ook plaats voor wateropvang en wadi’s, begroeide bekkens die het regenwater op natuurlijke wijze in de bodem laten infiltreren

Duurzame energie en aandacht voor het milieu

Nieuw Zuid kiest bewust voor fietsen en woonerven met ondergrondse parkeerplaatsen. Er zijn ook een heleboel maatregelen voor geluid- en luchtkwaliteit zoals groene buffers. Typerend voor de wijk is de collectieve energievoorziening zoals het eerste warmtenet van de stad. Een netwerk van buizen levert de warmte rechtstreeks aan de bewoners. Wie hier komt wonen, heeft dus geen aparte stookinstallatie, zonneboiler of warmtepomp meer nodig. Bovendien is het warmteverlies minimaal.

Verder is het uitkijken naar de eerste circulaire ondernemers die zich in deze wijk zullen vestigen. Zoals bedrijven die de lokale afvalstromen als grondstof weten te gebruiken.

De wijk is nog volop in opbouw. De volledige realisatie van Nieuw Zuid zal minstens 15 jaar duren.

Alle informatie over Nieuw Zuid op www.antwerpen.be/nieuwzuid.

 

Nieuwsbrief Onze kaaien