Bonapartedok
Onze Kaaien
Menu

Bonapartedok en Loodswezen

 Het Bonapartedok en de gebiedsontwikkeling rond het Loodswezen is één van de zeven deelgebieden van het masterplan voor de Scheldekaaien. Het bevindt zich in het noorden van de stad, op het Eilandje. De kaaistrook ter hoogte van het Bonapartedok en het Loodswezen vormt een scharnierpunt tussen de centrale kaaizone en de dokken van het Eilandje. Het Bonapartedok, naast het imposante MAS, doorbreekt hier de continuïteit van de 100 meter brede kaaistrook. Daardoor worden Loodswezen en omgeving losgesneden van de stad en vormen ze een unieke plek op de kaaien met een bijzondere band met de rivier. 

De Loodswezensite zal herontwikkeld worden binnen de krijtlijnen voor het masterplan Scheldekaaien. Voor de gebouwen op de Loodswezensite aan de Tavernierkaai wordt uitgekeken naar een interessante herbestemming. Het loodsgebouw is met haar neogotische en kenmerkende gevel sinds 1895 een historische baken in de skyline van Antwerpen. De Vlaamse diensten die hier gehuisvest waren, zijn intussen verhuisd naar Linkeroever. De gebouwen beantwoorden niet langer aan de hedendaagse comforteisen.

Momenteel lopen er gesprekken met de Vlaamse overheid over de verwerving van de Loodswezensite door de stad (AG VESPA). De toekomstige invulling van de gebouwen zal verder onderdeel vormen van de gebiedsontwikkeling. 

 

 

Bonapartedok

Nieuwsbrief Onze kaaien