Ontdek de buurtsculptuur waar een jaar aan is gewerkt vanuit de Slachthuishallen

Een installatie van 4 meter hoog die zowel speeltuig, bar, cinema als podium kan zijn. Je kan ze zaterdag 16 juni tijdens Rock A' Dam voor het eerst bewonderen in Meatpack, ingang Twee Netenstraat, van 12 tot 18 uur. Aan de installatie is een jaar gewerkt vanuit Archipel, een creatieve ruimte in een van de Slachthuishallen op ‘den Dam’. Het kunstenaarscollectief dat er eind maart 2017 naartoe is verhuisd, wilde samen met de buurt een ‘buurtsculptuur’ maken. En of dat gelukt is.

De buurtsculptuur in opbouw © Siege Dehing
De buurtsculptuur in opbouw © Siege Dehing
rechts van tekst
content
De buurtsculptuur

Op basis van de dromen en verlangens van de buurtbewoners bedachten en bouwden de kunstenaars van Archipel de buurtsculptuur. De voorbije weken werd die door meer dan 100 buurtbewoners ingekleurd en 'getagd'. Het is een moduleerbaar en dus multifunctioneel viervlak van 4 meter hoog. Na een verblijf in Meatpack gaat de buurtsculptuur op reis in de Damwijk en kan ze omgevormd worden van speeltuig voor de buurtkinderen tot buitenbar om elkaar aan te ontmoeten, tafels voor een buurtbrunch, een minicinema, een podium, … Noem maar op. Tijdens Rock A' Dam kan je je eigen naam taggen op de buurtsculptuur.

De buurtsculptuur in opbouw © Siege Dehing
De buurtsculptuur in opbouw © Siege Dehing
links naast tekst
content
Drijvende kracht Rooftoptiger

Het collectief dat werkt vanuit Archipel bestaat uit een twintigtal kunstenaars, ambachtslui en creatieve denkers. Drijvende kracht is Rooftoptiger, een artiestencollectief dat zowel artistieke als sociaal-artistieke projecten maakt. Rooftoptiger startte in het voorjaar van 2017 een participatietraject met de buurt met als doel om samen met de buurtbewoners een installatie te bouwen in de Damwijk. In het voorjaar plaatsen ze het Datapaviljoen in de wijk, waar passanten hun herinneringen en verlangens kunnen vormgeven en tentoonstellen. Met de Talent'O'biel, een soort ‘Mad Max-riksja’, zocht Rooftoptiger daarna de talenten in de wijk. En daarna werd er gebouwd, geschilderd en getagd.

Masterplan Slachthuissite – Noordschippersdok – Lobroekdok

AG VESPA en de stad willen samen met de private eigenaars de Slachthuissite, het Noordschippersdok en het Lobroekdok herontwikkelen. Daarom ligt er sinds eind 2017 een masterplan. In dat masterplan vormt het openbaar domein, met pleinen, parken en verkeersinfrastructuur, het vaste kader waarbinnen gebouwd kan worden. Voor het zover is, willen we alvast tijdelijke invullingen stimuleren om dit deel van de stad op de kaart te zetten en een identiteit te geven. Je leest meer over het definitieve masterplan op onze website.

Gerelateerd

Een zicht op de Slachthuiswijk van aan de overzijde van het Lobroekdok
Project

Slachthuissite – Noordschippersdok – Lobroekdok

Publieke ruimte, Gebiedsontwikkeling

Een nieuwe wijk in het noorden van het district Antwerpen