Login of Registreer en krijg snel en eenvoudig toegang tot onze prijsaanvragen, aanbestedingen en marktverkenningen.

zicht op The Residence

Eerstesteenlegging The Residence

Vandaag zijn de bovengrondse werken gestart voor The Residence, het nieuwe bouwblok in de Jan van Gentstraat. Op de plaats waar de voormalige discotheek Zillion stond, komt een bouwblok van 20.000 m² met appartementen, een hotel, een supermarkt, kantoren, een openbare parking en een nieuw servicestation. Begin 2019, aansluitend op de bouwwerken, leggen Today for Tomorrow en AG VESPA er het aanpalende openbaar domein aan naar ontwerp van landschapsarchitect Bas Smet.

The Residence

Het bouwblok in de Jan van Gentstraat is sinds de leegstand van de Zillion een doorn in het oog voor de buurt. Naast de voormalige discotheek omvatte het vroegere bouwperceel een werkplaats, een tijdelijke openbare parking voor het justitiegebouw en een servicestation. Het masterplan Nieuw Zuid wees uit dat het bouwblok op een dergelijke prominente plaats in de stad veel potentieel biedt als scharnier tussen de nieuwe woonwijk Nieuw Zuid, de Bolivarplaats, het justitiegebouw en de karaktervolle 19de-eeuwse wijk ’t Zuid.

Om een kwaliteitsvolle totaalontwikkeling met een gemengd programma mogelijk te maken, zette AG VESPA een publiek-private samenwerking op met Today for Tomorrow. DMI Vastgoed participeert in het residentiële gedeelte. Het ontwerp van The Residence is van HUB architecten.

Het nieuwe gebouw voorziet in een residentieel gedeelte van 93 appartementen. Op het gelijkvloers komen de kantoren van Democo Antwerpen en DMI Vastgoed. Het hotel is een realisatie van de groep Cayman. Zij bouwen een Moxy hotel met een groot terras op het gelijkvloerse niveau met een ingang aan de Bolivarplaats. Er komt ook een rooftop bar voor bewoners en gasten. Verder voorziet het bouwblok nog in een Colruyt supermarkt, een publieke parking uitgebaat door Apcoa met 160 parkeerplaatsen, parkings voor de bewoners en een nieuw geïntegreerd servicestation van Total. De toegang voor de ondergrondse parking van het gebouw en de leveringen gebeuren via de Gentplaats.

Extra publieke ruimte

Naast een nieuw gebouw wordt ook bijna 10.000 m² extra publieke ruimte gecreëerd. Deze publieke ruimte wordt een belangrijk sluitstuk tussen de Bolivarplaats en het toekomstige park Nieuw Zuid. Today for Tomorrow stelde Bureau Bas Smets, de ontwerper van het openbaar domein Nieuw Zuid, aan voor het ontwerp van de publieke ruimte rond The Residence.

Door het verplaatsen van het huidige servicestation van Total komt er meer ruimte vrij voor de uitbreiding van de Bolivarplaats met een ingang naar het hotel en het toekomstige park.

Het park Nieuw Zuid zal quasi  doorgetrokken worden tot aan de Jan van Gentstraat, zodat het zichtbaar en toegankelijk wordt vanaf de Bolivarplaats. Materialen voor paden en het groen zijn overgenomen uit het beeldkwaliteitsplan Nieuw Zuid en worden toegepast voor de publieke ruimte. Er wordt een ruime grasvlakte voorzien om te spelen en te sporten met onder meer een free running sport- en spelparcours langs een pad dat door het hele park loopt.