Architecten renovatie en herinvulling Fierensblokken gekozen

Wedstrijdontwerp hof Fierensblokken © Happel Cornelisse Verhoeven Architecten en Molenaar & Co Architecten
Wedstrijdontwerp hof Fierensblokken © Happel Cornelisse Verhoeven Architecten en Molenaar & Co Architecten
rechts van tekst
content

AG VESPA heeft Happel Cornelisse Verhoeven Architecten en Molenaar & Co Architecten uit Rotterdam aangesteld als architecten voor de renovatie en herinvulling van de Fierensblokken. Met hun voorstel willen ze het gebouw heropwaarderen met respect voor het bestaande complex. Het wedstrijdontwerp gaat uit van een mix van een 125-tal wooneenheden, commerciële ruimtes, een binnenhof met doorkijk naar de straat en daktuinen. De architecten gaan nu aan de slag om hun wedstrijdontwerp te verfijnen. In het voorjaar van 2017 wordt het definitieve ontwerp voorgesteld.

Het wedstrijdontwerp van Happel Cornelisse Verhoeven Architecten en Molenaar & Co Architecten getuigt van een grote affectie voor de architectuur van de Fierensblokken en behoudt een groot deel van de structuur. Verder streven de architecten een duurzame renovatie na waarbij men niet afhankelijk is van dure installaties en complex onderhoud. Eerder hebben de architecten een gelijkaardig project al succesvol afgerond, namelijk de restauratie en renovatie van het Justus van Effencomplex in Rotterdam.

Mix van wooneenheden

Happel Cornelisse Verhoeven Architecten en Molenaar & Co Architecten tonen in hun wedstrijdontwerp aan dat er in de Fierensblokken plaats is voor een mix van woongelegenheid, zowel voor studio's met collectieve gedeeltes als voor appartementen met 1, 2, 3, en 4 slaapkamer(s). In totaal past een 125-tal wooneenheden in de huidige gebouwen. De nieuwe indeling van de grondplannen laat de bestaande basisstructuur zoveel mogelijk intact.

Commerciële ruimtes als verbinding tussen straat en binnenhof

De commerciële ruimtes op het gelijkvloers van het grote Fierensblok worden zowel aan de straatzijde als aan de zijde van het binnenhof opengewerkt door middel van grote vitrines. Zo ontstaat er vanuit zowel het binnenhof als de straat een doorkijk.

Toekomstbeeld Fierensblokken
Wedstrijdontwerp hoekgebouw Fierensblokken © Happel Cornelisse Verhoeven Architecten en Molenaar & Co Architecten
links naast tekst
content

Nieuw hoekgebouw

Op de hoek van de Nationalestraat en de Kronenburgstraat wordt het huidige hoekgebouw, dat geen onderdeel vormt van de Fierensblokken, afgebroken en vervangen door een nieuwbouw. Die nieuwbouw krijgt een eigen identiteit maar vindt qua proporties, kleur en detaillering zeer goed aansluiting bij de 2 naastliggende vleugels en de architectuur. Op het gelijkvloers komen commerciële ruimtes, daarboven appartementen.

Daktuinen

In hun wedstrijdontwerp voorzien de architecten in groen en dakterrassen op het dak van het grote Fierensblok. Er wordt gewerkt met open pergola's tussen de trapvolumes, en een gangpad aan de buitenrand van het dak. Zo ontstaan er 12 daktuinen, afgeboord met hagen.

Wedstrijdontwerp dakaanzicht Fierensblokken © Happel Cornelisse Verhoeven Architecten en Molenaar & Co Architecten
Wedstrijdontwerp dakaanzicht Fierensblokken © Happel Cornelisse Verhoeven Architecten en Molenaar & Co Architecten
rechts van tekst
content

Betaalbaar wonen

Alle wooneenheden worden betaalbare huurwoningen. De realisatie van een 125-tal goede, betaalbare huurwoningen komt tegemoet aan een van de meest prangende vragen op de huidige woningmarkt. De precieze uitwerking van betaalbaar wonen wordt verder onderzocht. Door in te zetten op verhuur, blijft AG VESPA ook eigenaar van de Fierensblokken.

Timing

De architecten werden gekozen uit 30 kandidaten. Nu wordt gestart met de uitwerking van het concrete ontwerp. In het voorjaar van 2017 wordt het definitieve ontwerp van de Fierensblokken voorgesteld.

Justus van Effencomplex in Rotterdam

De architecten renoveerden en restaureerden al het Justus van Effencomplex in Rotterdam. Dat complex, gebouwd in 1922, is een monument van de volkshuisvesting en is door zijn functie, architectuur, ruimtelijkheid en renovatieproblematiek erg gelijkaardig aan de Fierensblokken. De respectvolle aanpak van de architecten van het bestaande gebouw, de materialen, kleuren en gevels is ook de houding die gezocht wordt voor de Fierensblokken. 

Justus_Van_Effencomplex_©_BK_Visuals_Bas_Kooij
Justus Van Effencomplex © BK Visuals Bas Kooij

Meer informatie en alle beelden kan je vinden op de projectfiche Fierensblokken.

Gerelateerd

De Fierensblokken © AG VESPA - Bart Gosselin
Nieuws

Een nieuwe toekomst voor de Fierensblokken

De stad heeft nieuwe plannen voor de Fierensblokken aan de Nationalestraat. De gebouwen hebben een historische waarde, blijven behouden en krijgen een hedendaagse bestemming

Het hoekgebouw van de Fierensblokken aan de Nationalestraat.
Project

Fierensblokken

Wonen

De Fierensblokken in de Sint-Andrieswijk worden gerenoveerd en omgevormd tot 122 betaalbare wooneenheden en 8 commerciële ruimtes.